Scolile din comuna Banca au ramas fara lemne

Inca de la inceputul sezonului rece, Primaria Banca, a distribuit fiecarei scoli si gradinite din comuna o norma insuficienta de lemne, astfel ca acum scolile una cate una au inceput sa ramana neincalzite. Scolile care au facut economie, la lemne, cum ar fi Scoala Sarbi si Banca mai au pe cel mult 2-3 saptamani .
Scoala Tifu este prima din comuna care a anuntat pe primarul comunei, Vasile Vanatoru, iar acesta l-a sfatuit pe responsabilul de structura sa bage toate bancile vechi pe foc, ca nu mai da nici un lemn, cu toate ca nu sunt multe, dar le ajunge copiilor sa nu inghete timp de doua zile cel mult.
Anul scolar trecut, 2010-2011, s-a intamplat la fel, dar ingrijitorul scolii a avut cativa salcami pe care i-a taiat, dar acum nu mai au ce sa taie.
In anul scolar trecut s-a intamplat la fel, dar edilul comunei a venit cu pretextul ca nu a dat suficiente lemne la Scoala Tifu deoarece in vara acelui an a trimis un plop care s-a prabusit pe strada si ca vor avea din acela cel putin 2 saptamani sa bage pe foc.
In fiecare an de cand primarul comunei Banca, Vasile Vanatoru, conduce aceasta comuna scolile primesc norma insuficienta de lemne si lasa copiii si cadrele didactice sa inghete de frig, cu toate ca in primarie se lucreaza in maneca scurta.
Scoala coordonatoare din Gara Banca a ramas si ea fara combustibil, dar directorul scolii, d-na Violeta Arhip, vazand ca vremea este geroasa si zapezile trec de genunchi, a recurs la metoada de a nu chema elevii la scoala, cu toate ca Ministerul Educatiei a dat directiva de a nu se invata pe 7 si 8 februarie. In restul zilelor orele s-ar fi putut desfasura, dar d-na Arhip Violeta, directorul Scolii Gara Banca, nu a chemat elevii la scoala pentru ca nu mai avea cu ce sa incalzeasca salile de clasa si asfel cursurile din mai toata comuna au fost suspendate timp de aproape doua saptamani. La insistentele directorului primarul si-a facut mila si a mai distribuit 5 metri ster de lemn pentru incalzirea Scolii Gara Banca si 1 m pentru Scoala Tifu.
Asa se face ca incepand de luni, 20 februarie 2012, cursurile din mai multe scoli din comuna Banca s-ar putea  suspenda, deoarece nu mai sunt lemne sa se incalzeasca salile de clasa, iar edilul comunei, Vasile Vanatoru este in continuare indiferent si nu-si calca cuvantul de a mai distribui necesarul de lemne pentru a fi incalzite toate scolile din comuna pentru ca profesorii si elevii sa-si desfasoare cursurile in mod normal.

LA ȘCOALA SÂRBI, COMUNA BANCA, TOATĂ IARNA S-A GÂNDIT LA RECE !!!

Am fost înștiințați că, încă de la începutul sezonului rece, la Școala Sârbi temperatura în sălile de clasă nu s-a ridicat la mai mult de 7-8 grade Celsius. În aceste condiții de frig și-au desfășurat și își desfășoară activitatea 5 clase de elevi (75-80 de elevi) și cadrele didactice de la această unitate de învățământ.
Deși este dotată cu centrală termică pe lemne, caloriferele ajung să se dezmorțească puțin spre mijlocul zilei, se pare din cauza faptului că lemnele sunt puține și de slabă calitate.
Chiar dacă a fost sesizată de mai multe ori de către părinți și cadre didactice, conducerea școlii și primăria nu a luat nicio măsură de îmbunătățire a situației.
Deocamdată au înghețat florile în ghivece, elevii încă mai mișcă...
Există cineva care ar putea interveni sau așteptăm primăvara ?

Locuitorii comunei Banca condamnati la moarte!?


Stire preluata de pe Barlad Online
gaze-de-sist-cu-aroma-de-coruptie-in-polonia-7-arestari-pentru-luare-de-mita.jpg
Cotidianul “Obiectiv - Ediția de Vaslui” continuă campania de sensibilizare a opiniei publice și a tuturor factorilor de decizie din România față de catastrofa ecologică care se întrevede în zona Bârladului ca urmare a intenției gigantul Chevron din SUA de a exploata gaze de șist în acest areal. Cu riscul de a ne repeta, dar o facem pentru a fi bine înțeleși în demersul nostru jurnalistic, mai spunem că nu avem nimci împotriva exploatării acestui zăcământ natural. Însă, semnalul nostru de alarmă este referitor la tehnologia fracționării hidraulice, care va fi folosită pentru a extrage aceste gaze de șist. Tocmai aceasta ridică mari semne de întrebare și este considerată o tehnologie extrem de controversată și de nocivă pentru mediul înconjurător. În timp ce țări precum Franța și Bulgaria au interzis cu desăvârșire exploatarea gazelor de șist, iar Marea Britanie a suspendat orice exploatare de acest gen pe teritoriul său, tocmai din motivele expuse mai sus, tocmai noi românii ne-am trezit să fim mai cu moț și să dăm undă verde pentru un foarte posibil dezastru ecologic.

Fiind conactat Gabirel Milan Sava, expert tehnic geolog și doctor în geologie a făcut o laborioasă trecere în revistă a factorilor de risc pe care-i implică fracționarea hidraulică: “Traficul auto în zona comunei Banca va fi extrem de dificil ținând cont de numărul mare al utilajelor foarte grele cu care se va lucra. Ținând cont că se vor injecta cantități enorme de fluid hidraulic (de ordimul a zecilor sau chiar sutelor de mii de metri cubi) este de presupus un trafic permanent (24 de ore din 24, șapte zile din șapte). Poluarea sonoră și a aerului din partea utilajelor grele care vor tranzita localitatile comunei; deteriorarea rapidă a drumurilor și creșterea numărului de avarii la rețeaua de apă din cauza trepidațiilor provocate de traficul auto greu; scăderea nivelului hidrostatic al tuturor forajelor aflate în exploatare în depresiunea Bârladului; creșterea gradului de poluare a apelor freatice; poluarea progresivă a acviferelor de medie și mare adâncime. Utilizarea unui fluid compus din apă, nisip și circa 596 de substanțe chimice aflate în 900 de produse chimice, aditivi și alte substanțe, ceea ce va conduce, invariabil, la poluarea solului cu implicații majore pentru agricultura zonei. În acest caz, agricultura, piscicultura și zootehnia ar suferi pierderi cu efecte greu de cuatificat la ora asta; eliberarea în atmosferă de substanțe radioactive (precum izotopii de radium 233 și uraniu); disconfort seismic ridicat din cauza zecilor de minicutremure în diferite momente ale zilei; creșterea riscului de îmbolnăviri atât pentru oameni, cât și pentru animale în condițiile deteriorării calității apei, aerului și solului. Spre exemplu, etilbenzenul, una dintre substanțele care va otrăvi totul în jur, se știe că este cancerigen. Dar cu adevărat înfricoșător e că nu poți monitoriza calitatea aerului, a apei și a solului în condițiile în care nu știi ce monitorizezi. Și asta pentru că rețeta fluidului este secretă, precum cea de la Coca-Cola. Neștiind ce cauți, nu știi nici ce monitorizezi pentru a lua, dacă se mai poate, măsurile corective de rigoare”.
În cele din urmă, Sava a concluzionat că toate acestea vor duce la depopularea Bârladului și a zonelor limitrofe. Cu alte cuvinte, trebuie să fii cel puțin inconștient pentru a susține că, cel puțin acum, exploatarea gazelor de șist în zona Bârladului (ca și în întreaga țară, de altfel) ar fi ceva benefic pentru comunitate. Se vehiculează ideea că astfel vom scăpa de dependența față de Rusia în materie de gaze naturale, dar realitatea este că așa ceva nu se va întâmpla și oricum prețul plătit va fi mult prea mare. Nimeni n-ar trebui să-și dorească un coșmar ecologic în propria-i curte doar pentru că giganți precum Chevron salivează pe rezervele naturale ale României.
Celor creduli le recomandăm să caute pe Internet, unde vor găsi o sumedenie de materiale de specialitate pe marginea acestui subiect extrem de controversat. Iată doar o parte dintre link-urile pe care noi le-am descoperit sau care ne-au fost furnizate de cititori:
http://www.mediafax.ro/economic/gazele-de-sist-ar-putea-pune-capat-monop...
http://www.regalpetroleum.com/romania.asp;
http://www.wall-street.ro/articol/Companii/95845/Negocieri-cu-efecte-in-...
http://www.regalpetroleum.com/romania.asp;
https://www.assnat.qc.ca/fr/exprimez-votre-opinion/petition/Petition-909....
html; http://www.petitieonline.com/nu_vrem_exploatarea_gazelor_de_sist_in_roma...
http://www.facebook.com/groups/246073258803542/



Comuna Banca focarul judetului

Stire preluata de pe Barlad Online